Article

Bibliomakers: programació i robòtica a les biblioteques de les comarques gironines

CRISTINA ROS ABULÍ

LLUÍS ESTÉVEZ LAMIGUEIRO

Des del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona es coordinen diversos projectes de caràcter formatiu adreçats als usuaris de les biblioteques de les comarques gironines. Una de les línies de treball busca fomentar la inclusió digital capacitant tecnològicament per poder atenuar la bretxa digital.

Una de les línies de treball busca fomentar la inclusió digital capacitant tecnològicament per poder atenuar la bretxa digital.

En aquest context i amb aquest esperit, l’any 2019 va néixer Bibliomakers: una proposta per impulsar l’ús de la tecnologia en infants i joves d’entre 6 i 16 anys. A través de les biblioteques públiques de la demarcació de Girona, s’ofereixen una sèrie de tallers basats en les TAC (Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement) sobre programació i robòtica. El seu caràcter és eminentment pràctic i s’organitzen en tres sessions d’una hora i mitja de durada. 

S’hi treballen competències pròpies de l’àmbit digital que permeten generar nous coneixements i habilitats com el desenvolupament de l’autonomia, l’autoaprenentatge, la creativitat i el treball en equip. Les competències en robòtica i programació que s’adquireixen abasten materials i programes com Vex Go Robotics, Lego Mindstorms Ev3, TiltBrush, Makey-Makey, Bloxels, Kodu, entre d’altres. 

Amb Bibliomakers, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona pretén fomentar les disciplines tecnològiques i científiques a edats primerenques i trencar certes barreres al voltant d’aquestes matèries. Cal revertir els estereotips existents respecte als estudis científics i tecnològics que els vinculen a l’origen social i cultural o al gènere (les dades de matriculació a estudis superiors d’aquests àmbits evidencien encara un desequilibri en aquest sentit).

Es vol dotar la ciutadania d’eines i recursos per relacionar-se i interactuar en una societat marcadament tecnificada i digital, amb accions vinculades a l’aprenentatge al llarg de la vida entenent que l’ús de la tecnologia no és una finalitat per si mateix, sinó un mitjà per a l’assoliment d’uns objectius de caràcter formatiu. I les etapes de l’educació primària i secundària són importants perquè poden determinar els hàbits i les competències de l’edat adulta. 

Les biblioteques, com a principals centres culturals i socials d’àmbit local, impulsen el desenvolupament i transformació de la comunitat a la qual s’adrecen a partir d’accions de caràcter formatiu i pedagògic.

Les biblioteques públiques tenen entre els seus objectius: “impulsar activitats d’alfabetització i programes per a desenvolupar habilitats de lectura i escriptura, així com competències mediàtiques, informacionals i digitals, per a persones de totes les edats, per tal de bastir una societat informada i democràtica1.  Per a l’assoliment d’aquest objectiu, a l’hora de seleccionar les biblioteques participants, es posa especial atenció –sense descartar inicialment cap municipi o barri- en els municipis on no existeix una oferta gratuïta similar i arribar, així, a col·lectius que parteixen d’una situació, conjuntural o no, de desavantatge.

Les biblioteques públiques són espais d’aprenentatge i de divulgació científica i voldríem contribuir al fet que  esdevinguin equipaments referents en la difusió del coneixement. Les biblioteques, com a principals centres culturals i socials d’àmbit local, impulsen el desenvolupament i transformació de la comunitat a la qual s’adrecen a partir d’accions de caràcter formatiu i pedagògic.  

La formació des de fa temps ha superat l’àmbit de l’ensenyament reglat o formal i ha deixat de ser concebut exclusivament com a instrument per accedir al mercat laboral i per formar professionals. Les biblioteques públiques s’han implicat, des de fa temps, en aquest procés continu de formació al llarg de la vida i contribueixen a l’enriquiment de la ciutadania com espais bàsics de socialització, d’accés al coneixement i com a centres clau que són d’accés a la cultura. 

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';