Article

Dona llum a les dones!

VICTOR CASADO, NINA COLL i JOSÉ GARCÍA / Equip Edulab del Citilab-Cornellà

El Citilab de Cornellà va organitzar al mes d’octubre de 2022 l’activitat “Dona llum a les dones!” amb el suport de la iniciativa europea MeetAndCode i en el marc de la CodeWeek. Durant dues sessions de tres hores, més de 40 noies dels instituts públics de Cornellà de Llobregat van construir escultures electròniques de llum programades per elles mateixes, amb la finalitat de visualitzar el paper de la dona al llarg de la seva vida

Segons la UNESCO només el 35% dels estudiants de carreres STEM són dones i no arriba al 30% al món de la investigació. La convocatòria es va fer només per a noies de primer i segon d’ESO, no necessàriament de perfils tecnològics. Amb aquesta iniciativa es volia despertar, a través de la introducció de la programació visual per blocs i de l’ús d’electrònica creativa, tant les vocacions científico-tècniques com la creativitat, per tal de construir un element amb un missatge d’equitat. Es tracta d’apropar les tecnologies a tothom i que aquestes aportin valor a què es vol construir.

A l’hora de pensar en qui volien homenatjar, les noies participants en el taller no havien de limitar-se a escollir una figura femenina referent del món STEM, sinó que podien escollir qualsevol col·lectiu o dona que fos una inspiració per a elles: des de dones que han aconseguit fer història i tenir visibilitat fins a dones properes, menys conegudes, familiars o col·lectius, referents que no necessàriament tenen noms i cognoms sonats. La força d’una idea motivadora propera, així com la facilitat que proporcionen aquest tipus d’eines i dispositius, quelcom inimaginable fa uns anys, permet veure en la tecnologia una ajuda per desenvolupar idees.

Es tracta de canviar el paper de les noies com a simples usuàries de tecnologia a desenvolupadores i constructores d’aquesta.

Sobre MicroBlocks i la placa Citilab ED1

MicroBlocks és una eina innovadora, gratuïta i de codi obert, que permet treballar diferents plaques electròniques amb programació per blocs. Els objectius que volen assolir amb aquesta eina és treballar la programació, el pensament crític i la creativitat amb dispositius físics d’una forma fàcil, intuïtiva i dinàmica.

La placa electrònica ED1 es fa servir per construir el prototip de l’escultura i ha estat dissenyada i fabricada gairebé totalment al Citilab, el laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat. Igualment, es tracta d’un disseny fet des de la innovació oberta i de maquinari lliure, a disposició de tota la comunitat. Es tracta de democratitzar la innovació.

Sessions

A la primera sessió es va donar una visió general de què s’esperava del projecte. En aquesta es va presentar la placa controladora ED1 i l’entorn de programació MicroBlocks amb una sèrie d’exemples pràctics, fomentant un aprenentatge semiautònom de les participants que, tot i això, van comptar amb l’ajuda de l’equip del Citilab i els docents que van acompanyar les alumnes de cada centre. Els grups estaven formats per tres noies amb diferents perfils per així potenciar el resultat final.

La segona part de la primera sessió es va dedicar en la proposta d’un primer prototip de l’escultura i a l’elecció de la dona o col·lectiu de dones a representar en aquesta. Per aquesta fase es va proporcionar una taula central amb materials diversos, la majoria d’ells residus que tindrien una nova utilitat, fomentant així el reciclatge i la reutilització. Es va convidar a les participants a tocar i manipular els diferents objectes per dissenyar el prototip, tot seguint la metodologia tinkering. Es tracta de pensar també amb les mans.

Entre sessions es va deixar l’encàrrec de documentar breument quin personatge o col·lectiu es volia il·luminar (literalment i metafòricament), per quines raons i quins materials es farien servir o quins es podrien aportar des de l’entorn familiar o des del mateix institut.

La segona sessió es va centrar en la construcció i la programació de l’escultura de llum. Els grups es van posar en marxa per treballar en les seves creacions, donant forma física a l’escultura, programant les llums o preparant el document que acompanya l’obra i que fa possible que qualsevol persona que s’apropi entengui el sentit de la creació. Es tracta de generar i compartir el coneixement. En aquesta sessió es va comptar amb la col·laboració de part de l’equip de MicroBlocks, que es trobava a Barcelona per una conferència i van voler assistir a l’esdeveniment.

Resultats

La participació en aquesta iniciativa va ser de 47 noies de 6 instituts públics i van crear 16 escultures lluminoses. Entre d’altres, es va donar llum a personatges com l’artista Frida Kahlo, la política Clara Campoamor, la física Mileva Marić, la futbolista Alexia Putellas o al col·lectiu de dones de l’Iran en el context actual de protestes per la imposició del vel al seu país.

Les escultures de llum s’exposaran al Citilab per compartir aquests resultats amb qui tingui interès per veure com treballar la tecnologia, la creativitat i l’equitat en un projecte.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';