ED / Aquest ADN implica una democratització a l’accés a l’art, el pensament crític i la tecnologia?
AM / Si, el concepte de servei públic implica que estem obertes a totes les persones, totes tenen accés. Aquí poden estar treballant artistes, avis de pas, col·lectius escolars o gent, gent sense llar, grups de dones, etc.Una de les nostres banderes és el treball d’inclusió i integració amb diferents col·lectius, ja que considerem que la definició de servei públic suposa que és un servei per a totes les persones. En el cas de Medialab, i el marc del projecte cultural de Tabakalera, té la característica que treballem en l’àmbit de l’art, de les arts, que com sabem bé, és una porta d’entrada immensa a poder desenvolupar milers de projectes i propostes.
Dins d’aquest ADN també hi ha la filosofia del programari lliure, on més enllà de l’ús d’eines lliures, creem entre tots de manera oberta, participativa i allò que es genera, ha de tornar de nou a la societat. La nostra forma de treball està en fase beta permanent, cosa que ens fa estar en un desafiament constant. Si un servei públic no es vol quedar anquilosat, s’ha de qüestionar i adaptar a les necessitats que es vagin creant en el moment.
El nostre ADN planteja eixos clau: aprendre, explorar, crear i gaudir. Gaudir? Sí, ho afegim perquè considerem que és important posar en valor l’oci pel lleure’ i passar-ho bé és fonamental.
I, a més, som un espai segur. Què vol dir això? Podem protegir-nos de la climatologia, així com d’altres situacions “complicades” del carrer. Totes les persones són ben acollides a Medialab, i totes podem gaudir del que es proposa a Medialab.
ED / Quin rol té la tecnologia al projecte? És una eina per a la transformació social?
AM / Aquí l’eina no és objectiu i la tecnologia tampoc. Per a nosaltres la tecnologia és una eina de treball que tenim a disposició, pot ser: una impressora 3D, una talladora làser o una tauleta, però la plastilina o uns retoladors, també són tecnologia. El nostre objectiu és utilitzar la tecnologia perquè les persones es puguin capacitar i experimentar.
Per nosaltres la tecnologia és un mitjà, no és un objectiu. No és aprendre a utilitzar un programa, sinó: “vull crear un videojoc”, doncs posa’t en marxa! I, segons vagis treballant, aniràs aprenent a utilitzar aquesta eina, però l’objectiu és aquell videojoc que vols crear per fer alguna cosa.
ED /Com és l’equip de Medialab?
AM / Tenim continguts, tenim eines i tenim persones. I la tercera pota fonamental del nostre projecte som les persones. Dins l’ADN, l’equip i la manera de formar-lo és clau. Els qui formem part de Medialab venim d’àmbits molt diferents,som un equip interdisciplinar: companyes que vénen de les belles arts, del món audiovisual, de l’enginyeria i noves tecnologies, etc. La bona part de formar un equip d’aquestes característiques és que tens molts punts de vista i coneixements enriquidors que van construint aquest puzle que és Medialab, sense els coneixements interdisciplinaris és complicat de tirar endavant els projectes.
Amb l’aportació de totus es creen diferents fluxos de funcionament, i totes aportem i totes aprenem. I, això mateix, passa quan treballem amb la ciutadania. Totes les persones sabem fer alguna cosa, totes podem ensenyar alguna cosa i totes en podem aprendre.
ED /Quins tipus de projectes desenvolupen?
AM / A Medialab es desenvolupen projectes molt diversos. Tenim definides quatre línies de projectes: per una banda, els relacionats amb Art, Ciència, Tecnologia i Societat; aquesta és una línia de treball que ha sorgit amb la creació de Medialab el 2020. Una altra, el conformen el que anomenem Medilab inclusiu, gairebé sempre és col·laboració amb altres col·lectius, perquè intentem que sigui realment per a totes les persones, independentment de la condició de cadascuna. Una tercera línia té a veure amb aquells projectes de recerca, reflexió, etc. sobre temes tècnics o socials duem a terme amb altres institucions. I, finalment, hi ha els grups Oberts, que són els que desenvolupen projectes de creació ciutadana.
Els projectes Plaza és la convocatòria oberta i contínua de l’àmbit de la cultura digital, el disseny obert i el coneixement compartit i organitzat per Medialab Tabakalera. Aquesta iniciativa permet la presentació de projectes de manera continuada al llarg de l’any. A la convocatòria Plaça de Projectes s’invita a la ciutadania, a les associacions, col·lectius i grups a proposar la realització de projectes de manera col·lectiva i que estiguin relacionats amb la tecnologia i/o la cultura digital. Es pot participar de dues maneres: presentant un nou projecte o com a col·laborador-participant, aportant el teu treball i/o coneixement a un grup que ja estigui en marxa.
Una altra línia de treball col·laboratiu i de creació són el que anomenem les “trobades”. Per exemple,els laboratoris bibliotecaris, on busquem reforçar la idea de la biblioteca com un espai de trobada ciutadà per desenvolupar projectes en conjunt.