Entrevista: Arantza Mariskal

Medialab Tabakalera, la biblioteca-laboratori amb ADN de programari lliure: “creem entre totes de manera oberta, participativa i que torna a la població.”

Medialab Tabakalera és una biblioteca-laboratori del SXXI, un espai obert on qualsevol persona pot desenvolupar les seves capacitats de creació i aprenentatge relacionades amb diferents hàbits de la cultura contemporània. Des de l’edifici Tabakalera a Sant Sebastià (País Basc), Arantza Mariskal, responsable del projecte, explica les principals característiques del projecte.

EQUITAT DIGITAL (ED) / Què és i com neix Medialab?

ARANTZA MARISKAL (AM) / Medialab sorgeix de la fusió de la Ubik (biblioteca de creació Tabakalera) i els Hirikilabs (laboratori ciutadà). Des de l’inici del projecte es va pensar en la idea que a Tabakalera hi hagués una biblioteca, però al territori ja hi havia espais públics similars i, a la recerca de quin tipus de servei creiem necessari,prenem com a punt de partida pensar en la pròpia institució i el seu projecte cultural, així com en com hauria de ser un servei bibliotecari al segle XXI. Per nosaltres era un repte i un luxe poder pensar en una biblioteca des de zero.

Paral·lelament, es va engegar Hirikilabs, el laboratori de cultura digital i tecnologia. Medialab és la fusió dels dos projectes, per la qual cosa tenim entre mans tot el potencial del que es pot arribar a activar de la suma de les dues propostes ciutadanes: una biblioteca de creació i un laboratori de cultura digital.

L’objectiu primordial que es busca a Medialab Tabakalera és l’apoderament ciutadà i la importància de les comunitats i les xarxes locals com a elements clau en la transformació social a través de la creació.

ED / I què hauria de ser una biblioteca al SXXI?

AM / Sobretot hauria de ser un lloc de trobada.Un espai, un servei, on qualsevol persona pogués desenvolupar les seves capacitats de creació i aprenentatge, en el nostre cas, relacionat amb l’àmbit de la cultura contemporània, doncs és el marc en què treballa el projecte cultural de Tabakalera.

Partint que totes les persones som capaces, totes som creadores i possibilitant que cadascuna desenvolupi allò que vulgui al seu ritme. Dar les possibilitats, les eines i les facilitats per poder fomentar la creació. Doncs pensem que ha de ser un servei emmarcat en un espai obert i còmode, però abans de començar a activar vam veure la necessitat de definir l’ADN d’aquest servei.

L’ADN d’una institució el conformen els trets característics que defineixen la manera de funcionar, els objectius a assolir i els mitjans per dur-los a terme, és a dir, la cultura de funcionament del centre. Això ens va servir per definir el què i el com del servei; perquè som una biblioteca pública, però aquí no hi ha literatura, sinó que ens centrem en l’àmbit de l’art i el pensament. Per exemple: filosofia contemporània, antropologia, moviments socials, feminismes. I també tot el que tingui a veure amb allò audiovisual, so, arts del cos, creació i cultura digital contemporània, videojocs.

Medialab ofereix coneixement, tecnologia i espais per a facilitar processos d’aprenentatge, crear coneixement, experimentar i desenvolupar projectes; promou i alimenta comunitats i xarxes locals com a elements clau en la transformació social.

ED / Aquest ADN implica una democratització a l’accés a l’art, el pensament crític i la tecnologia?

AM / Si, el concepte de servei públic implica que estem obertes a totes les persones, totes tenen accés. Aquí poden estar treballant artistes, avis de pas, col·lectius escolars o gent, gent sense llar, grups de dones, etc.Una de les nostres banderes és el treball d’inclusió i integració amb diferents col·lectius, ja que considerem que la definició de servei públic suposa que és un servei per a totes les persones. En el cas de Medialab, i el marc del projecte cultural de Tabakalera, té la característica que treballem en l’àmbit de l’art, de les arts, que com sabem bé, és una porta d’entrada immensa a poder desenvolupar milers de projectes i propostes.

Dins d’aquest ADN també hi ha la filosofia del programari lliure, on més enllà de l’ús d’eines lliures, creem entre tots de manera oberta, participativa i allò que es genera, ha de tornar de nou a la societat. La nostra forma de treball està en fase beta permanent, cosa que ens fa estar en un desafiament constant. Si un servei públic no es vol quedar anquilosat, s’ha de qüestionar i adaptar a les necessitats que es vagin creant en el moment.

El nostre ADN planteja eixos clau: aprendre, explorar, crear i gaudir. Gaudir? Sí, ho afegim perquè considerem que és important posar en valor l’oci pel lleure’ i passar-ho bé és fonamental.

I, a més, som un espai segur. Què vol dir això? Podem protegir-nos de la climatologia, així com d’altres situacions “complicades” del carrer. Totes les persones són ben acollides a Medialab, i totes podem gaudir del que es proposa a Medialab.

ED / Quin rol té la tecnologia al projecte? És una eina per a la transformació social?

AM / Aquí l’eina no és objectiu i la tecnologia tampoc. Per a nosaltres la tecnologia és una eina de treball que tenim a disposició, pot ser: una impressora 3D, una talladora làser o una tauleta, però la plastilina o uns retoladors, també són tecnologia. El nostre objectiu és utilitzar la tecnologia perquè les persones es puguin capacitar i experimentar.

Per nosaltres la tecnologia és un mitjà, no és un objectiu. No és aprendre a utilitzar un programa, sinó: “vull crear un videojoc”, doncs posa’t en marxa! I, segons vagis treballant, aniràs aprenent a utilitzar aquesta eina, però l’objectiu és aquell videojoc que vols crear per fer alguna cosa.

ED /Com és l’equip de Medialab?

AM / Tenim continguts, tenim eines i tenim persones. I la tercera pota fonamental del nostre projecte som les persones. Dins l’ADN, l’equip i la manera de formar-lo és clau. Els qui formem part de Medialab venim d’àmbits molt diferents,som un equip interdisciplinar: companyes que vénen de les belles arts, del món audiovisual, de l’enginyeria i noves tecnologies, etc. La bona part de formar un equip d’aquestes característiques és que tens molts punts de vista i coneixements enriquidors que van construint aquest puzle que és Medialab, sense els coneixements interdisciplinaris és complicat de tirar endavant els projectes.

Amb l’aportació de totus es creen diferents fluxos de funcionament, i totes aportem i totes aprenem. I, això mateix, passa quan treballem amb la ciutadania. Totes les persones sabem fer alguna cosa, totes podem ensenyar alguna cosa i totes en podem aprendre.

ED /Quins tipus de projectes desenvolupen?

AM / A Medialab es desenvolupen projectes molt diversos. Tenim definides quatre línies de projectes: per una banda, els relacionats amb Art, Ciència, Tecnologia i Societat; aquesta és una línia de treball que ha sorgit amb la creació de Medialab el 2020. Una altra, el conformen el que anomenem Medilab inclusiu, gairebé sempre és col·laboració amb altres col·lectius, perquè intentem que sigui realment per a totes les persones, independentment de la condició de cadascuna. Una tercera línia té a veure amb aquells projectes de recerca, reflexió, etc. sobre temes tècnics o socials duem a terme amb altres institucions. I, finalment, hi ha els grups Oberts, que són els que desenvolupen projectes de creació ciutadana.

Els projectes Plaza és la convocatòria oberta i contínua de l’àmbit de la cultura digital, el disseny obert i el coneixement compartit i organitzat per Medialab Tabakalera. Aquesta iniciativa permet la presentació de projectes de manera continuada al llarg de l’any. A la convocatòria Plaça de Projectes s’invita a la ciutadania, a les associacions, col·lectius i grups a proposar la realització de projectes de manera col·lectiva i que estiguin relacionats amb la tecnologia i/o la cultura digital. Es pot participar de dues maneres: presentant un nou projecte o com a col·laborador-participant, aportant el teu treball i/o coneixement a un grup que ja estigui en marxa.

Una altra línia de treball col·laboratiu i de creació són el que anomenem les “trobades”. Per exemple,els laboratoris bibliotecaris, on busquem reforçar la idea de la biblioteca com un espai de trobada ciutadà per desenvolupar projectes en conjunt.

La nostra forma de treball està en fase beta permanent, la qual cosa ens fa viure en un desafiament constant. Si un servei públic no vol quedar-se anquilosat, ha de qüestionar-se i adaptar-se a les necessitats que es vagin generant en el moment.

ED /Les persones que no són al País Basc poden integrar-se als projectes?

AM / Els grups són oberts, qualsevol persona pot participar, cada projecte decideix com treballarà i ens adaptem molt a les necessitats que té. Els projectes es pensen i desenvolupen en col·lectiu, i el col·lectiu es reuneix. Trobar-se a Medialab és part del procés. Conseqüentment, és difícil pensar en el desenvolupament d’un projecte sense que les persones que el duen a terme no es trobin. És cert, que hi ha hagut casos en què el grup ha treballat en mode de xarxa, de manera virtual. Això també es pot donar.

Durant la pandèmia va ser complicat mantenir els grups oberts, ja que la possibilitat de ‘reunió’ era limitada. En aquests moments, estan de nou actius i plens d’energia.

ED / Quins reptes té Medialab? 

AM / Medialab té diversos desafiaments, però potser un d’important és continuar sent capaços de respondre a les demandes i necessitats de la societat, centrant-nos en fer-ho amb les mirades que l’art i el pensament crític ens proporcionen.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';