Article

Les dades, i la infància, béns comuns que hem de preservar

Les dades generades per les interaccions d’un nombre creixent d’usuaris d’internet, de xarxes socials i de dispositius digitals, són recollides , emmagatzemades i processades per aquestes mateixes tecnologies amb la finalitat d’analitzar i utilitzar els patrons d’ús i consum que generen per als més variats fins.

En el cas de les escoles, la introducció massiva de tecnologies digitals, sumada a la plataformització escolar acompanyada per grans corporacions (Google, Microsoft o Amazon, entre d’altres), va posar les dades al centre del debat educatiu.

No obstant això, aquest no és l’únic fenomen a atendre. En els últims anys, organismes com  UNICEF han posat el focus en un altre fenomen: el sharenting. El sharenting – anglicisme que prové de share (compartir) i parenting (paternitat) – consisteix en l’acte de sobreexposar  als menors d’edat en les xarxes socials, publicant i compartint les seves fotos, el seu creixement, les seves activitats, etc.

Els riscos d’aquest fenomen, cada vegada més estès, van adquirir rellevància les últimes setmanes per la commoció generada arran de la campanya de la Deutsche Telecom “Don´t share your kids personal information without consent” (no comparteixis informació personal dels teus fills sense el seu consentiment). Malgrat no ser la primera campanya sobre aquesta temàtica ni a nivell internacional, ni a nivell nacional,va cobrar notorietat per la seva cruesa.

A través del relat d’una adolescent fictícia, reconstruïda digitalment a partir d’imatges pujades a la web per part dels seus pares durant la seva infantesa, s’exposen els riscos del sharenting per als i les menors d’edat: suplantació de la identitat digital, estafes per veu, ciberbullying, segrestos, pedofília.

Don’t share your kids personal information without consent, és el títol de la campanya de la Deutsche Telecom que vol conscienciar sobre el fenomen del sharenting, buscant reduir la sobreexposició de dades infantils sensibles a les xarxes socials per part de les seves famílies.

4 experiències que treballen la privacitat i l’alfabetització digital en dades des de la realitat de les aules

Lluny de la polèmica que va generar la campanya, volem incidir que consisteix un crit d’alerta a assumir la nostra responsabilitat com a adults de garantir el dret a la protecció de la privacitat virtual de les nostres infants. Per a això, l’alfabetització digital que impulsem des de les aules  ha d’estar també centrada a generar consciència i pensament crític, tant entre l’alumnat com entre les famílies. 

Alguns projectes que han efectuat els primers passos en aquesta direcció són:

  1. Data Education in Schools, és una plataforma de continguts, situacions d’aprenentatge i guies (en obert) per a promoure  l’alfabetització de dades i habilitats de ciutadania de dades a estudiants de 3 a 18 anys.
  2. Defend Digital Me, és una campanya d’incidència dirigida a brindar a les famílies i l’alumnat les eines per a exercir els seus drets sobre les seves dades personals en plataformes digitals educatives davant de l’administració del Regne Unit
  3. Data Control Wars, és un joc de rol dirigit a joves a partir dels dotze anys. L’objectiu és reflexionar sobre les dades, la privacitat i els possibles riscos vinculats a la digitalització i les plataformes entre l’alumnat de secundària amb metodologies basades en la gamificació
  4. Tactical Tech, és una web amb recursos  en obert per a treballar la seguretat, la privacitat i el benestar en línia que pretén  educar en la importància i la consciència col·lectiva de la rellevància d’aquests fenòmens per un futur digital sostenible, i responsablement ètic. 

En resum, us animem a conèixer, informar-vos a explorar aquestes i altres eines, recursos i iniciatives per a, entre tots, garantir la protecció de la privacitat digital de les nostres infants i adolescents, i a prendre consciència de l’alfabetització digital en dades és quelcom que podem començar a treballar des d’aquest mateix moment. 

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';