Crònica

Prototipant solucions cocreades per l’Equitat Digital i la Innovació Social

PEP MARÉS / Promotor del projecte EDhack

El passat divendres 20 i dissabte 21 d’octubre, en el marc del projecte d’Equitat Digital de la Fundació Bofill, es va celebrar a l’escola GEM l’EdHack Mataró: un espai per a generar idees i projectes en un laboratori comunitari de transformació social.

L’Edhack esdevé el lloc idoni on establir vincles entre els participants, potenciant l’oportunitat de teixir aliances en la cerca de noves solucions que donin fruit a projectes transgressors davant dels reptes marcats. En línia amb l’estratègia del Laboratori d’Equitat Digital, es van voler focalitzar reptes cabdals. Centrant així l’atenció en un dels debats de més tendència en la comunitat educativa, i en com poder-hi trobar solucions compartides, reflexives i pausades a aquest: el Benestar Digital: Com la IA pot millorar les maneres d’ensenyar i aprendre? Com fomentem usos més responsables i crítics de les tecnologies educatives o Com impulsem una digitalització perquè aquesta sigui una font d’oportunitats per a tothom?, eren alguna de les preguntes tractores a les quals les participants havien d’intentar trobar solucions.

En el segon dels itineraris, el foment de l’emprenedoria social digital, reflexionava sobre com crear Comerç i indústria local responsable i sostenible, que aprofiti la força de la digitalitzacio, la Millora de l’educació a través de solucions digitals pedagògicament riques i accessibles a tothom o Feminismes digitals i tancament de bretxes socials a partir del lideratge comunitari.

Apareixen dues dones conversant al mateix temps que fan anotacions sobre diferents papers. També s'hi veu un adolescent textejant a un telèfon i una altra fen feina a una pantalla d'ordinador.

Fer partícips a les persones implicades en la cerca de solucions i prototips, sobretot a les d’aquelles comunitats més allunyades de les oportunitats de la digitalització.

Sota aquests reptes, es buscaven propostes tecnològiques que connectin les persones, fomentin la creativitat i millorin l’aprenentatge; projectes que involucrin tots els actors comunitaris i educatius, incloent-hi les estudiants; que celebrin la diversitat com una font d’innovació i garanteixin la transformació social real, no només l’accés digital. Davant aquest propòsit, el jurat va escollir dos projectes a destacar: al repte del benestar digital, els participants van idear una app per implicar pares i fills per igual fomentant una bona autoregulació en l’ús del mòbil. Pel que fa al repte d’emprenedoria social, es va idear una app que mitjançant l’ús de l’IA podria acompanyar al professorat a programar les classes d’una manera molt més individualitzada. Una eina per a dissenyar classes personalitzades segons els perfils dels estudiants a qui es fa classe, preservant alhora els principis d’equitat

La jornada ens ha fet palès la importància del treball entre participants de diferents generacions, disciplines i procedència. Ens verifica de la necessitat de fer partícips a les persones implicades, i sobretot a les d’aquelles comunitats més allunyades de les oportunitats de la digitalització, de la creació i el disseny de solucions i de la generació de prototips. Només essent protagonistes dels processos d’ideació la tecnologia i la digitalització esdevindran més ètiques, humanes i miralls reals de la societat a qui han de servir.

Des de l’equip d’Equitat Digital i els promotors de l’Edhack Mataró, conjuntament amb la implicació de l’Escola Gem i la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró, el TecnoCampus i la Fundació Iluro es vol agrair la participació acollida durant la jornada. A partir d’ara, es buscarà promoure i accelerar els dos projectes guanyadors per a poder implementar a la ciutat els dos projectes i fer de Mataró una ciutat per l’equitat digital.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';