Article

Fab Lab TE de Fab Lab Terres de l’Ebre, Centre d’Innovació Social Digital

LALA ESCRIVÀ PONS/ Directora del Fab Lab TE

El Fab Lab TE és un laboratori de fabricació digital que té com a objectiu principal apropar la ciutadania a la tecnologia, per a què qualsevol persona, tingui coneixements o no en tecnologia, pugui crear, fabricar i transformar les seves idees en alguna cosa material.

El Fan Lab TE es un centre d’innovació social digital que penja de la Regidoria d’Ocupació i Empresa de l’Ajuntament d’Amposta, i per tant de gestió pública 100%. El fet de ser gestió pública ens fa posicionar com a l’únic Fab lab de tot Catalunya i España (que ens consti a dia d’avui) finançat completament amb fons públics. Estem dins la xarxa de Fab labs d’arreu del món impulsada per la The Fab Foundation

Aquesta ha estat una gran aposta per part de l’Ajuntament d’Amposta, que hi va creure fermament en aquest projecte tan arriscat. Si pensem en clau de servei públic, quasi tots els serveis públics de l’Administració són deficitaris econòmicament parlant, per això era una aposta molt arriscada. Però si ho mirem des d’una altra òptica no econòmica com és l’educació, la recerca, la investigació, la formació, les connexions i  col·laboracions, en cap cas és deficitari. Dotar la ciutadania de centres com el Fab lab on hi pot anar qualsevol persona a aprendre, a connectar, a col·laborar, a interactuar, a familiaritzar-se amb la fabricació digital no té preu, en aquest cas podem dir que invertim en coneixement.

El Fab lab TE treballa amb la quàdruple hèlix que inclou l’administració, educació, empresa i ciutadania. Establim col·laboracions amb totes aquestes àrees, mitjançant convenis de col·laboració, com per exemple amb l’Associació Fab lab TE, formada per empreses del territori (Teicar, Control Pack, Estellé Parquet, Sky Developer Programmer, Pentamatik i Also Casals) que donen suport a aquest projecte amb el seu coneixement tecnològic i empresarial. D’altra banda, estem en contacte amb diferents patronals com PIMEC, AECE i Cambra de Comerç de Tortosa i formem part del Col·laboratori CatSud amb qui establim connexions amb els diferents Labs que hi ha.

Vam obrir portes el febrer del 2022 amb uns primers objectius focalitzats en 3 àmbits: formatiu, empresarial/emprenedor i comunitat maker. Iniciàvem un projecte innovador i nou a la ciutat d’Amposta en clau territorial, la qual cosa implicava un repte molt ambiciós i gens fàcil. Els contactes amb altres Fablabs de Catalunya i Ateneus de fabricació digital de Barcelona ens van mostrar les diferents gestions i formes de funcionament de cadascun d’ells. El que vam tindre clar és que no hi havia un full de ruta a seguir i que cada Lab era diferent, al mateix tempsque tenien processos i metodologies de funcionament similars depenent del context territorial on està ubicat. Dels tres àmbits en què vam decidir actuar, un cop vam començar a promoure activitats i fer-ne difusió a les nostres xarxes socials, aquell que ens va donar un major retorn va ser el món educatiu. Es va detectar una necessitat des dels centres formatius d’incloure el Fab lab TE dins del Pla d’Educació Digital i ho vam treballar amb la Regidoria d’Educació de  l’Ajuntament d’Amposta, els Serveis Territorials d’Educació i el Centre de Recursos pedagògics. Fruït d’aquest treball conjunt, dins la formació curricular impartim tallers de generació d’idees mitjançant la Metodologia Lombard, basada en design thinking i taller d’iniciació al disseny i impressió 3D.

Actualment i gràcies a les diferents presentacions als centres formatius que ens visiten, estem treballant amb molts alumnes de les Terres de l’Ebre assessorant i donant suport als seus treballs de recerca o altres treballs i projectes que hagin de realitzar durant el curs acadèmic.

D’altra banda, i conjuntament amb altres agents com el Fab lab BCN, el Cesire, la URV entre altres, fem diferents activitats dirigides a les competències educatives del professorat, promovent així la competitivitat dels centres formatius en el camp de la fabricació digital i la cultura maker. Exemple d’aquestes col·laboracions va ser l’Exploratori d’aprendre fent: Com anem més enllà de les eines? on la comunitat educativa del territori va reflexionar sobre l’aterratge indiscriminat de maquinari a les aules, en col·laboració amb la Fundació Bofill. Les formacions que organitzem amb els Fab lab Kids i Teens ens serveixen per crear un vincle des de ben petits i petites i que vegin el Fab Lab com un lloc de referència on poder treballar les seves idees, reptes, prototips i d’aquesta manera establir connexions i sinergies amb altres usuaris que puguin promoure projectes innovadors. Una bona manera de «fabricar» els futurs makers.

De cara al futur, el més important per nosaltres és continuar creixent en usuaris, creant un ecosistema innovador que aporti valor i impacte positiu a la ciutadania.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';