Article

Combatre la bretxa digital des dels Barris, la tasca de l’Obrador Digital 9B

ORIOL CODINA / Educador d’espai de fabricació digital

L’obrador Digital de 9B, de la Fundació Pare Manel, és un espai comunitari estable de caràcter formatiu, de descoberta i aprofundiment en les noves professions i orientacions laborals que tenen la seva base en les tecnologies digitals i la cultura Maker pels joves de Nou Barris, i en especial pels joves dels barris de Verdum i les Roquetes, d’edats compreses entre els 12 i els 30 anys.

Els barris del Verdum i Roquetes, i per extensió tota la zona nord de Nou Barris, són un territori especialment heterogeni i complex, amb un índex important de persones migrades amb escassa formació i titulació. Els dos trets que més caracteritzen ambdós barris són les rendes baixes1 i un percentatge molt baix de titulats superiors i CFGS2.

En un món dominat per les TIC i en transformació accelerada per l’aparició constant de noves tecnologies, on forma també accelerada apareixen noves professions i desapareixen les ocupacions tradicionals, l’existència d’un percentatge molt rellevant de rendes baixes als nostres barris equival molt sovint a assumir que els infants i els adolescents (molts sense ordinador a la llar familiar i amb una cultura tecnològica precària) tenen moltes probabilitats de quedar exclosos del món laboral actual. Des de l’obrador digital entenem que l’equitat digital és essencial per combatre l’exclusió social dels nostres barris.

Des de la fundació Pare Manel, el 2021 es va engegar el projecte de l’obrador digital per lluitar contra l’escletxa digital existent i empoderar als joves dels nostres barris en la creació de projectes significatius en les tecnologies digitals i la cultura Maker. Des de l’obertura, més de 400 joves han passat pels nostres tallers de creació digital amb temàtica social, cultural i creativa. Els tallers es caracteritzen per situar progressivament als joves en un marc de creació transversal, orgànic i integral, centrat en els seus propis interessos, que afavoreixi l’experimentació multiformat, i integrar les activitats Maker, disseny i fabricació digital, robòtica, impressió 3D amb formacions (i treballs personals o col·laboratius) de vídeo, animació (2D i 3D) i disseny d’aplicacions interactives. Els tallers faciliten l’aprenentatge en les noves tecnologies digitals a la vegada que els permet conceptualitzar i implementar projectes digitals col·lectius a través de metodologies i aprenentatges transversals de disseny i creació.

[…] l’existència d’un percentatge molt rellevant de rendes baixes als nostres barris equival molt sovint a assumir que els infants i els adolescents […] tenen moltes probabilitats de quedar exclosos del món laboral actual […] entenem que l’equitat digital és essencial per combatre l’exclusió social dels nostres barris

Entenem que l’obrador digital ha de ser un motor d’activació de projectes d’acció comunitària on el teixit de xarxes amb les diferents iniciatives de noves tecnologies presents al barri és crucial per combatre l’escletxa digital i canviar les dinàmiques presents en el barri de forma col·lectiva. En aquest treball en xarxa, per exemple, hem posat en marxa diferents programes d’activitats co-dissenyades amb la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, molt en especial l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic de Nou Barris i l’Ateneu de Fabricació Ciutat Meridiana (els dos a Nou Barris), i també amb SokoTech del Districte de Sant Andreu i la Xarxa de Voluntariat de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Tot i centrar la nostra activitat a la zona central de Nou Barris, per tal de lluitar contra aquesta exclusió històrica del barri i prestigiar les activitats que hi portem a terme ens hem d’encomanar la tasca d’enxarxar les entitats, associacions i col·lectius de proximitat amb les que treballem habitualment amb les entitats, associacions i col·lectius de fora d’aquests. Això implica sovint l’estratègia de fer créixer els projectes i materialitzar complicitats amb els centres i entitats de referència que poden ajudar a materialitzar-los, i que aporten expertesa. La llista de les entitats de  fora de Nou Barris que aquests darrers anys han treballat en xarxa, co-dissenyat i col·laborat amb l’Obrador Digital 9B de la Fundació Pare Manel inclouen: Mobile Week Barcelona, Nexica, Fundació GuiFi.net, eXO.cat, The Things Network, Norma Editorial, UPC, Escola Massana, Escola Joso Centre de Còmic i Arts Visuals, L’Automàtica, La Virreina Centre de la Imatge, CommonsCloud, Pangea, ReUse.org, Fundació Blue Terabyte, Factoria F5, Makea tu Vida, SokoTech, La Fàbrica del Sol, Riso Iberica… 

De cara aquest nou curs, volem seguir generant projectes significatius d’equitat digital sobretot posant èmfasi en l’àrea de la inclusió i la perspectiva de gènere, programant activitats només per grups de noies per fomentar la participació i l’apoderament de les noies en la creació de projectes de tecnologia digital i continuar avançant en la creació d’espais i projectes col·lectius comunitaris d’impacte. 

La clau de l’èxit de la proposta educativa no rau només a crear un espai lúdic tecnològic sinó en la creació d’espais multidisciplinaris i col·laboratius, on els estudiants creen els seus propis objectius i prenen riscos creatius a la vegada que van assolint les competències digitals i educatives necessàries per afrontar els reptes del món laboral digital actual.

(*1) Verdum el 55,4% i Roquetes el 47,8%, en proporció al 100% de la renda mitjana al conjunt de la ciutat de Barcelona, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona de l’any 2016.

(*2) 11,1% a Verdum i 8,8% a Roquetes, en contraposició al 30,9 % de mitjana del conjunt de la ciutat de Barcelona.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';