Article

La impressió 3D al servei de la comunitat educativa

TURA COSTA / Coordinadora pedagògica de l’IE Salvador Vilarrasa de Besalú

WILFRED JACQUET / Professor de tecnologies de l’IE Salvador Vilarrasa de Besalú

Fa ja uns quants cursos que va aterrar a la nostra escola la primera impressora 3D. Era un exemplar poc econòmic i molt desconegut per tota la comunitat educativa. 

Feia il·lusió i entrevèiem l’aparició d’una nova tecnologia plena de possibilitats educatives. Encara, però, no sabíem com havíem de gestionar el seu ús ni quin encaix tindria en el nostre projecte de centre. Per això aquells primers anys amb les impressores 3D van ser molt experimentals, es van anar fent provatures i explorant possibilitats.

A partir del tercer any, i amb l’aparició de les impressores 3D de baix cost, es va començar a gestar el projecte actual està pensat per posar la impressió en 3D al servei de tota la comunitat educativa.

El projecte té com a objectius bàsics:

  • Aplicar la metodologia d’aprenentatge-servei. L’ApS és un eix vertebrador del nostre projecte educatiu. Dins la nostra filosofia de centre (basada en créixer, compartir, construir), el fet que l’aprenentatge generi algun servei o benefici per la resta de la comunitat és un principi fonamental que intentem tenir sempre present.
  • Crear un servei obert d’impressió, que posi la tecnologia a l’abast de qualsevol alumne o docent motivat a usar-la.
  • Treballar de forma interdisciplinar diferents competències, continguts i matèries.
  • Reforçar l’aprenentatge del procés tecnològic i propiciar que els mateixos alumnes pensin, dissenyin i creïn solucions concretes per a reptes reals.

El fet que l’aprenentatge generi algun servei o benefici per la resta de la comunitat és un principi fonamental que intentem tenir sempre present.

A poc a poc, i amb aquests objectius com a punt de partida, hem anat dissenyant el projecte actual. Per començar, necessitem un espai. Tenim equipat un espai de creació 3D que conté 4 Impressores (3 de la marca Anet i 1 de la marca Artillery). Ocasionalment, s’hi suma alguna impressora particular (ja que alguns alumnes aporten la seva pròpia de forma temporal). S’utilitza el programari Tinkercad, Astroprint, Octoprint. Aquest espai és tancat, però accessible a qualsevol alumne que tingui un projecte en marxa. Com ja hem dit, les impressores són de baix cost i les hem anat adquirint progressivament. 

Per poder fer que el projecte arribi a tothom també és necessari disposar d’un grup important d’alumnes que sàpiga fer servir aquesta tecnologia. Per una banda, des del centre es programa una optativa específica de 3D. Els alumnes que cursen aquesta optativa són els promotors del projecte i els encarregats d’anar complint amb les comandes que van arribant. Per altra banda, des de l’àrea de tecnologia es treballa amb sistema de projectes oberts i dins els projectes a escollir qualsevol alumne pot triar treballs que incloguin elaborar algun producte en 3D per a la comunitat. 

Finalment, també es fa necessari un procediment i unes normes. El procediment és senzill: Qualsevol docent del claustre pot fer arribar a l’equip 3D, via correu, la seva necessitat (un producte concret o un repte a solucionar). L’equip de 3D mira com pot donar sortida a la demanda. Dissenya, imprimeix i lliura el resultat als interessats. Aquest procés de lliurament dels resultats se sol aprofitar també com a experiència pedagògica. 

Amb la posada en funcionament del projecte com a tal, hem hagut d’anar fent alguns ajustaments i escrivint algunes normes d’ús del servei. Només s’imprimeixen objectes didàctics, d’ús col·lectiu, que no atemptin contra els drets humans o el respecte a les diferències. No s’imprimeix cap comanda individual ni es cobra per cap encàrrec. Escriure i clarificar aquestes normes ha estat beneficiós per evitar malentesos o impressions no ajustades al context educatiu.

Voldries saber com s’ho van fer a l’IE Besalú per organitzar i dissenyar aquest projecte? Pots consultar la infografia Els punts imprescindibles per dissenyar un projecte maker d’impresores 3D al teu centre, basat en l’experiència de l’IE Besalú.

Alguns exemples d’objectes impresos fins al moment han estat: peces de jocs de taula, ukeleles i altres instruments musicals, maquetes de cèl·lules, clauers corporatius del centre, peces per unir cables o fixar estanteries, trofeus per a concursos, etc.

El cost del material utilitzat l’assumeix el centre, com a part de material fungible. De moment, no ha suposat un sobrecost difícil d’assumir.

Amb aquesta logística, aparentment senzilla, però bastant treballada i pensada, ja portem tres cursos amb un servei obert i actiu d’impressió 3D al servei de la comunitat educativa. És un projecte en construcció, que es va definint, perfeccionant i consolidant curs rere curs i els resultats obtinguts ens fan pensar que val la pena continuar treballant-hi.

Actualment, tenim més d’una cinquantena d’alumnes que dominen la tècnica d’aquesta impressió, més d’un terç del claustre de mestres ha fet comandes, s’ha treballat des de 8 matèries diferents i un 30% dels objectes impresos són dissenys dels propis alumnes.

En les valoracions de professors es posa en relleu que el projecte incentiva la creativitat, s’agraeix la facilitat del procés i es valoren les moltes possibilitats potencials de col·laboració que genera.

En les valoracions dels alumnes es destaca el fet que sigui un servei obert que poden utilitzar sempre, la llibertat d’imprimir tot el que els calgui per als seus projectes i els agraden molt els resultats finals aconseguits.

Amb aquests resultats i valoracions, estem animats a continuar apostant pel projecte 3D, un projecte de democratització d’habilitats i destreses tecnològiques, un projecte STEAM de creativació, un projecte de l’IE Besalú.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';