Article

Minimakers, kits accesibles para crear tu propio robot: un proyecto de diseño circular, social y ecológico

ALAN SILVA BUGUEÑO / Director creativo – Asociación Demolab

Realitzar innovacions i creacions de productes funcionals, de baix cost i de codi obert. Contribuint a la democratització de l’accés a la tecnologia i a la descentralització de la producció a les ciutats.

Avui dia, l’auge tecnològic planteja un canvi de paradigma, on les tecnologies són part de la nostra vida quotidiana i juguen un paper important dins la societat. El nou paradigma demana noves habilitats, principalment relacionades amb la digitalització, l’automatització i la robòtica, que han superat l’àmbit de l’enginyeria per posicionar-se de manera transversal en diverses disciplines com ara la medicina, l’educació i l’alimentació, entre d’altres.

El projecte té com a fi i objectiu reduir les desigualtats en l’adquisició d’habilitats relacionades amb la digitalització, escurçant la bretxa digital i intergeneracional, i promovent l’accés a la tecnologia des de la infància.

L’accés a l’aprenentatge d’aquestes noves habilitats, fins i tot en les edats primerenques de la infància, deixa fora els sectors més vulnerables de la societat, forjant així un desequilibri de base amb la probabilitat de convertir-se en una desigualtat d’oportunitats en el futur. 

En aquest context sorgeix la motivació d’Alan Silva, arquitecte de l’associació Demolab, de crear el projecte Minimakers, una iniciativa que posa el disseny i les eines de fabricació digital, al servei de les persones. El projecte té com a fi i objectiu reduir les desigualtats en l’adquisició d’habilitats relacionades amb la digitalització, escurçant la bretxa digital i intergeneracional, i promovent l’accés a la tecnologia des de la infància.

El projecte proposa la creació de kits per muntar i personalitzar els teus propis robots. Combina les manualitats, l’electrònica bàsica i la programació per crear un material didàctic que sigui suport durant el desenvolupament de l’educació STEAM, dins de l’aula com també a casa.

El propòsit d’aquests kits és ensenyar, tant a les famílies com a grups escolars,a construir prototips de robots completament funcionals, amb codis de programació oberts, amb materials assequibles (com el cartró, el plàstic d’origen vegetal o reciclat) i components electrònics (disponibles a qualsevol ferreteria del barri). A més, un cop acabada la vida útil del robot, els seus materials són completament reciclables i reutilitzables.

Aquestes característiques converteixen Minimakers en un projecte de disseny circular, social i ecològic. Permet a les persones fabricar el seu robot de cartró de manera autònoma, descarregant les plantilles i els dissenys de les peces d’impressió 3D des del web del projecte per després fabricar-lo manualment, o per mitjà de màquines de fabricació digital, com les impressores 3D i talladores làser (disponibles a “espais de fabricació digital” o “makerspace”, espais cada vegada més presents als barris).

Minimakers en un projecte de disseny circular, social i ecològic. Permet a les persones fabricar el seu robot de cartó de manera autònoma, descarregant les plantilles i els dissenys de les peces d’impressió 3D des de la web del projecte per a després fabricar-lo manualment, o per mitjà de màquines de fabricació digital.

La forma de producció que utilitza el projecte Minimakers es basa en el qüestionament del moviment maker als actuals models de producció a gran escala. A més, intenta posar en valor un model productiu descentralitzat de fabricació a mida i local, empoderant les persones amb eines digitals i coneixements per fer-ho.

El moviment social Maker es basa en la cultura del DIY (do it yourself – fes-ho tu mateix) o DIWO (do it with others – fes-ho amb altres). Es presenta com a revolucionari en utilitzar les tecnologies de fabricació digital, que abans eren centralitzades per les grans corporacions, per realitzar innovacions i creacions de productes funcionals, de baix cost i de codi obert. Contribueix així, de manera progressiva, a la democratització de l’accés a la tecnologia ia la descentralització de la producció a les ciutats.  

El projecte Minimakers, de l’Associació Demolab, cerca fomentar una consciència pública, democràtica i ecològica, fent èmfasi en com el disseny i la innovació poden contribuir a transformar els entorns socials i millorar la qualitat de vida per mitjà de l’ensenyament, principalment als entorns més desafavorits de la societat.

(*1) Dades extretes de l’informe anual de l’any 2022 de l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic (no consultables). Si vols saber-ne més de la participació de centres educatius en els fablabs, pots llegir aquesta notícia Els centres educatius utilitzen cada vegada més la Xarxa d’Ateneus de Fabricació.

(*2) Technological Pedagogical Content Knowledge: A Framework for Teacher Knowledge – Punya Mishra
Matthew J. Koehler, Michigan State University

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';