Article

Innova TIC

ROBER LÓPEZ / Director de la Fundació AEMA

Florida – Les Planes és el barri més densament poblat de tot Europa. Hi viuen 44.000 habitants en menys d’un km2. És un barri amb pocs recursos econòmics, un exemple d’aquest fet és que la renda per càpita és d’uns 8.600 euros de mitjana anuals. Hi ha molt d’atur, especialment juvenil, i també un elevat índex d’abandonament escolar.

Segons un estudi recent, el 80% dels joves no volen quedar-se al barri a viure perquè no hi veuen un futur. Darrerament, el barri ha estat en el focus mediàtic per les polèmiques arrel de les actuacions d’un conegut cantant. Des de la Cooperativa i la Fundació AEMA, amb més de 20 anys d’experiència conjunta al territori, sempre s’ha treballat a partir de remarcar el talent, la implicació i les capacitats de la gent jove del barri perquè puguin tirar endavant i ser referents de canvi comunitari amb projectes amb un fort impacte social. Al barri també n’hi ha històries d’èxit que mereixen ser explicades i una d’aquestes és la del projecte Innova TIC on l’Omar, la Denisa, en Moad i n’Issa, han esdevingut referents per la seva comunitat en la lluita contra la Bretxa digital i contra la falta de recursos. 

Innova TIC és un projecte d’innovació social i digital que neix gràcies al Pla Integral de Regeneració Urbanística Les Planes- Florida de l’Ajuntament de L’Hospitalet, a la Fundació AEMA i a la preocupació conjunta d’incidir directament sobre la població jove en risc de vulnerabilitat del territori. A finals de 2021 es crea el projecte formatiu CPLAN que en un format molt similar a un aprenentatge-servei busca proporcionar eines i capacitats digitals a 12 joves en situació d’exclusió social, sense estudiar i sense treballar, del territori. El projecte té una durada de 3 mesos i en la part més pràctica s’habiliten espais, dintre de la xarxa de biblioteques de la ciutat de L’Hospitalet, per ajudar a la ciutadania en la realització de tràmits en línia. Aquesta prova pilot és molt ben valorada tant per la població com per l’administració i es consensua donar seguiment a l’acompanyament digital durant el 2022. És per aquest motiu que es crea el Punt d’Acompanyament Digital de La Florida – Les Planes dintre de l’equipament municipal Ana Díaz Rico permetent la contractació de 3 joves provinents de la formació CPLAN: Denisa, Omar i Moad. A ells posteriorment s’uniria n’Issa.

Imatge en primer pla del barracó transformat a punt TIC itinerant.

Els i la jove del punt TIC comencen a guanyar autonomia, tot i que encara cal un seguiment laboral i educatiu estret per part dels educadors referents. […] Aquest fet els empodera i els fa tenir més ganes de millorar el projecte i donar un millor servei.

El 18 de Gener de 2022 es realitza el primer acompanyament en tràmits digitals a la ciutadania. A poc a poc el servei comença a obtenir reconeixement, es creen petites campanyes de difusió, s’estableixen coordinacions amb serveis i entitats municipals que intervenen en l’àmbit comunitari i es realitzen petites formacions a l’equip per tal d’anar especialitzant-los en quant metodologia i coneixements. Els i la jove del punt TIC comencen a guanyar autonomia, tot i que encara cal un seguiment laboral i educatiu estret per part dels educadors referents. Aquests joves de forma gradual es van establir com a referents i líders comunitaris. Aquest fet els empodera i els fa tenir més ganes de millorar el projecte i donar un millor servei. Fruit d’això proposen iniciar la fabricació digital de continguts per xarxes socials i, gràcies a la metodologia participativa i a la detecció de necessitats, engegar la programació de Píndoles Formatives en Alfabetització Digital bàsica obertes al barri i als usuaris i usuàries del Punt TIC. Aquests dos “microprojectes” dintre de l’univers Innova TIC van fer consolidar una metodologia, una estructura i una organització ferma, construint una identitat pròpia, una forma de fer i un servei fàcilment reconeixible per la seva comunitat. En el darrer trimestre de l’any el projecte augmenta significativament l’atenció dispensada, obrint un altre punt d’acompanyament digital al barri de Santa Eulàlia i tancant el 2022 amb més de 4150 persones acompanyades en els seus tràmits i més de 300 persones participants a les Píndoles Formatives. 

El punt Innova TIC de la Florida – Les Planes s’ha convertit en un punt de referència a la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat, arribant a acompanyar en tràmits a població de Cornellà, Esplugues i Barcelona

Aquest 2023 el projecte ha migrat de la Cooperativa AEMA a la Fundació AEMA. Això ha permès replantejar el paper dels joves contractats i de modificar la relació amb els referents educatius i professionals de la Fundació. S’han diferenciat diferents àrees dintre del projecte i cada jove lidera una d’aquestes, sent els responsables de les mateixes i treballant per millorar-les. Les àrees en qüestió són: Formació digital i eines avaluatives, Atenció TIC, Difusió i xarxa comunitària i Social Media. Els/les educadores ara desenvolupen un altre rol en quant la relació amb els mateixos establint una de més professional, seguint apostant per la seva formació i per l’adquisició d’eines i estratègies vàlides pel món laboral. El punt Innova TIC de la Florida – Les Planes s’ha convertit en un punt de referència a la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat, arribant a acompanyar en tràmits a població de Cornellà, Esplugues i Barcelona. Malauradament per un tema pressupostari el Punt TIC de Santa Eulàlia no ha pogut continuar, però  s’ha unit al projecte la Fundació Mobile World Capital, la qual ens ha permès desenvolupar un punt TIC itinerant que anomenem TIC-Truck. Aquest, és un contenidor marítim de 12 metres de longitud, que funciona com oficina d’acompanyament digital. El concepte és poder posar un punt d’acompanyament digital a la porta dels veïns i les veïnes de la ciutat. El TIC-Truck varia la seva ubicació cada 2 mesos i es va establint en punts d’especial interès comunitari dels diferents districtes de la ciutat. A principis del mes de juny de 2023 el projecte ja ha superat els volums d’atenció de tot el 2022 havent atès ja a més de 5 500 persones i superant les 600 persones participants a les Píndoles Formatives. 

Quins són els elements d’èxit del projecte?

  • Participació dels i les joves en tots els processos del mateix, actuant com potenciadors de la innovació i la dinàmica del projecte.
  • La metodologia participativa posa als usuaris i a les usuàries en el centre de l’acció del projecte, detectant les seves necessitats i adaptant les respostes del projecte a aquestes en base a la seva metodologia i forma d’intervenir i acompanyar. Al seu torn els joves i la jove han creat eines d’avaluació per valorar el projecte i la seva feina, aquestes els permeten anar realitzant modificacions en les àrees on es detecti que fan falta millores. 
  • Fabricació digital pròpia: Són els nostres joves el que creen els materials audiovisuals tant per les xarxes pròpies del projecte com per les formacions que es realitza a la població. 
  • La importància de què les persones joves contractades siguin del propi territori. Els veïns i les veïnes s’identifiquen ràpidament amb elles. Els senten més propers que a l’administració pública i això genera sinergies i vincles que permeten copsar millor l’experiència ciutadana. 
  • Els joves i la jove s’asseuen al costat de la persona atesa. És d’aquesta forma com es realitza el tràmit. No es pretén fer tràmits en línia, l’objectiu final és que la persona integri els coneixements per fer aquests de forma autònoma. 
  • Idiomes: La Florida – Les Planes és un barri amb una multiculturalitat molt potent i els nostres joves en són un reflex d’aquest fet. Això permet poder atendre en català, castellà, francès, àrab, marroquí, francès, anglès i romanès. 

Cadena híbrida de col·laboració pública-privada. Actualment, el projecte compte amb el suport tant tècnic com econòmic del Pla Integral de Regeneració Urbanística Les Planes- Florida de l’Ajuntament de L’Hospitalet, de la Fundació Mobile World Capital, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Aigües de Barcelona. Tanmateix, també compta amb el suport tècnic i material de la Xarxa Punt TIC de la Generalitat de Catalunya.

De cara als següents anys el projecte està buscant la forma de poder créixer i arribar a tenir un punt d’acompanyament digital a la ciutadania a cada districte de la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat. Tanmateix, es treballa per la creació d’un servei itinerant de més recorregut i per poder capacitar i regular la formació duta a terme pels joves del projecte amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya. Per últim, a l’horitzó està la recerca d’empreses privades interessades en poder acabar contractant els joves i la jove d’Innova TIC per tal de poder establir una cadena de formació i experiència laboral entre el jovent en vulnerabilitat del territori.

Agrair a la Fundació Bofill l’oportunitat de poder explicar el què fem i com ho fem a la seva plataforma i esperem que el projecte us hagi agradat. Des de la Fundació AEMA estarem encantats d’atendre els vostres dubtes, preguntes i suggeriments i de poder establir sinergies amb totes les entitats, persones i/o empreses que ho vulguin fer.

Si esteu interessades a contactar amb en Robert o conèixer de primera mà algun dels projectes que porten a terme des de la Cooperativa i des de la Fundació, podeu fer-ho posant-vos en contacte amb ells via correu electrònic, mitjançant el seu Instagram o bé entrant a la seva pàgina web.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';