LS / Canovelles ha invertit molt en aquest projecte i, per exemple, pel que fa al món digital hi haurà diferències amb altres pobles que han invertit en altres aspectes, per això també és molt important que l’Espai Maker de CanovellesMakerspace esdevingui un projecte de ciutat.
L’espai maker es finança amb fons públics: una part de les partides econòmiques de la Generalitat, altra de l’Ajuntament de Canovelles i també del Pla Educatiu de l’Entorn. Des d’Educació hem començat a fer-ho servir, però la idea és que vagin engrescant-se altres regidories, és una projecció i una ambició de futur i gairebé tot el que es fa al Municipi podria passar per aquí.
Actualment, però, ens trobem en una fase inicial. Vam començar amb la prova pilot del campus d’estiu. Aquest era gestionat juntament amb Make&Learn i durant quatre setmanes, als matins van participar al voltant d’una vintena d’alumnes dels centres del poble. Després de l’estiu, comencem a fer les extraescolars a les tardes, de dilluns a dijous. Les extraescolars les gestiona en Raúl, que és el tècnic d’educació, en col·laboració amb les escoles i instituts, participen els sis centres educatius que tenim a Canovelles: quatre d’educació primària i dos instituts.
Per fer l’extraescolar ens vam coordinar amb tots els centres oferint-los una activitat gratuïta. Es van fer grups de màxim 10 infants provinents dels cursos de cinquè i sisè de primària, i de primer a quart de la E.S.O. Des de l’Ajuntament vam posar dos criteris: que l’alumnat estigués en una situació de vulnerabilitat i que pogués i volgués aprofitar-ho realment. Així que, refiant-nos del criteri de cada centre, vam deixar que escollissin l’alumnat que creien més idoni pel projecte.
A Canovelles fem natació per a tota la població, a segon de primària s’ofereix que puguin anar a aprendre i nedar a les piscines municipals, així que vam pensar que alguns cursos poguessin passar per aquest espai i el poguessin aprofitar. La idea és a llarg termini amb la intenció que passi tot l’alumnat de primària i secundària del municipi en algun moment de la seva trajectòria escolar.
Per una altra banda, es volen fer càpsules per a famílies. És important que sàpiguen i entenguin que és això, volem que ho visquin i puguin compartir estones amb els seus infants.
A més, es té previst fer formació per al professorat per tal que puguin treure profit de l’equipament maker i digital que tenen a l’aula. Hi ha molt desconeixement dins dels centres, sigui per les rotacions de professorat o per la poca vinculació entre màquina i currículum. Aquestes màquines requereixen formacions específiques i s’han de fer per poder esprémer-les al màxim. És una inversió que s’ha d’aprofitar perquè surti a compte.
També volem fer formació per a persones adultes i personal tècnic de l’Ajuntament, per tal que ho coneguin i vegin com poden col·laborar amb l’espai perquè si no ho coneixes, no saps com aprofitar-ho.
En definitiva, volem que aquest sigui l’espai que aculli també altres iniciatives i projectes que tenim a la ciutat que serveixen per a oferir segones oportunitats a les persones, intentar que no es desvinculin del sistema educatiu o motivar-les en temes d’emprenedoria, per exemple.