Experiència

Descobrint la Biblioteca del Futur: La Biblio-STEAM

JAVIER GARCÍA DE BUSTOS / Asesor del área científico tecnológica del Centro de Formación del Profesorado e Innovación Educativa /  www.aprendomotivado.com / @aprendomotivado

Imagina una biblioteca escolar que no sols alberga llibres, sinó que es transforma en un món de descobriment i aprenentatge on convergeixen les lletres, les ciències, la tecnologia i l’art. Sona emocionant, veritat? 

Amb “La Biblio-STEAM”, un projecte revolucionari que està remodelant el concepte de biblioteca en el segle XXI, des del col·legi públic Ntra. Sra. de la Pietat d’Herrera de Pisuerga estem buscant transformar la nostra biblioteca en un món de descobriment i aprenentatge on convergeixin les lletres, les ciències, la tecnologia i l’art.

Alguna vegada t’han preguntat si ets més de lletres o de ciències? D’aquesta pregunta sorgeix el nostre projecte, amb el qual intentem trencar aquest “bipartidisme” i integrar el millor de tots dos mons. Perquè l’escola no hauria de limitar-se a un àmbit exclusivament, sinó que ha de buscar una educació integral, obrint les portes al coneixement des de diferents perspectives.

Comencem amb el projecte “La Biblio- STEAM” en el 2019, després que la conselleria de Castella i Lleó ens va certificar com a centre LeoTIC. Estàvem en el camí, però necessitàvem continuar fent passos i “revolucionar” la nostra Biblioteca Escolar.

Ens emociona compartir com hem transformat la nostra biblioteca en un espai flexible, càlid i acollidor, que motiva tant a la lectura com a l’aprenentatge experimental, que integra la línia STEAM relacionada amb àrees científiques, amb la lingüística i la lectura a través de metodologies actives. Això no suposa una simple remodelació d’una aula, sinó una evolució completa en la forma en què concebem l’aprenentatge.

Imagina racons on pots explorar, investigar, crear i presentar els teus propis projectes: 

 • Espai Crea: Zona maker de creació artística i també de disseny i impressió 3D.
 • Espai Explora: Zona de lectura física-digital i espai de realitat augmentada i virtual.
 • Espai Presenta i Conviu: Graderia d’assemblees i zona de relaxació.
 • Espai Interactua, Investiga i Enginya: Zona TIC-STEAM amb taules cooperatives.
 • Espai Desenvolupa i Comparteix: Zona de radi, periòdic, gravació i edició d’imatges i vídeo amb croma, etc.

Aquestes zones no vertebren únicament projectes a través de la lectura, sinó que et desafien a pensar de manera crítica i creativa. I el més interessant és que no estàs sol; estem integrant diferents metodologies d’ensenyament que fan que aprendre sigui emocionant i divertit.

El més important és que no es tracta exclusivament de l’espai físic, sinó del que se succeeix dins d’ell i com es realitza. La idea és que cada activitat, cada projecte, cada moment viscut a la biblioteca sigui una oportunitat per a aprendre una cosa nova. 

En resum, creiem que la Biblioteca del segle XXI va més enllà de ser un lloc per a llegir llibres; hauria de convertir-se en un centre de descobriment i aprenentatge, on convergeixin diferents disciplines per a formar ments creatives, crítiques i preparades per a fer front als desafiaments futurs. Animem i convidem a participar a qualsevol de vosaltres en aquesta emocionant transformació educativa.

Posts relacionats

Participa

  Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

  Missatge enviat correctament.
  Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
  Et respondrem tant aviat com sigui possible
  ';