Article

Accelerant la connectivitat per a millors escoles a tot el món

ALEKSANDRA CHMIELEWSKA /UNICEF

Aconseguir la connectivitat escolar universal requereix recursos substancials: un esforç global que involucri tant al sector públic com al privat és crucial per a abordar aquest problema crític de manera efectiva.

Al voltant de 2.600 milions de persones, gairebé un terç de la població mundial, no tenen accés a Internet. Això és particularment comú en països de baixos ingressos, on menys del 30% de les persones poden connectar-se en línia. En algunes parts del món, com Àfrica subsahariana o Àsia del Sud, més del 80% dels nens de 3 a 17 anys no tenen accés a Internet en les seves llars. 

Connectar les escoles és fonamental per a proporcionar accés a recursos en línia, no obstant això, el nombre exacte d’escoles a tot el món i el seu estat de connectivitat continua sent incert a causa de la falta de dades verificades. A més, connectar escoles en les àrees més pobres del món és un desafiament a causa de la falta d’infraestructura i d’incentius perquè els proveïdors de serveis d’Internet expandeixin les seves xarxes a les àrees de més difícil accés.

L’accés a Internet és crucial per a l’educació, no obstant això, en algunes regions del món el 80% dels nens de 3 a 17 anys no estan en línia.

Giga, un partenariat entre UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) per a connectar totes les escoles del món a Internet, està desenvolupant solucions d’avantguarda per a avançar en la connectivitat escolar universal i transformar el panorama educatiu.

Utilitzant dades d’OpenStreetMap, Ouverture Maps i de governs, així com aprenentatge automàtic, Giga hi ha mapatge fins ara 2,4 milions d’escoles a tot el món en 140 països per a comprendre l’escala de la necessitat de connectivitat escolar. Aquesta informació està disponible públicament en la plataforma Project Connect. Giga també està avaluant la qualitat de la connectivitat de Internet a través d’una aplicació de monitoratge en temps real i brindant suport tècnic als governs de 34 països en infraestructura, tecnologies i regulacions per a connectar escoles i comunitats.

Per què estar en línia és clau per a l’educació

Una de les moltes lliçons de la COVID-19 és que l’accés a Internet és crucial per a l’educació. Connectar les escoles a Internet ofereix nombrosos beneficis, millorant tant la qualitat de l’aprenentatge com l’eficiència administrativa.

Incorporar Internet en l’educació prepara als estudiants per a l’era digital, permetent accés a una gran quantitat de recursos digitals que van més enllà dels currículums tradicionals. Això fomenta la participació dels estudiants i millora els resultats d’aprenentatge, com ho demostra un augment del 10% en les taxes de rendiment en una escola de Kenya després de l’accés a Internet facilitada per Giga en 2019.

A més, les eines digitals promouen l’equitat i inclusió a les aules en fer que les tasques de lectura i escriptura siguin més accessibles per als estudiants amb discapacitats. La connectivitat a Internet també simplifica la gestió escolar, facilitant avaluacions digitals, informes en temps real i proporcionant als governs una visió completa del rendiment escolar.

Més enllà d’aquests resultats, la connectivitat escolar té un impacte més ampli. 

Més enllà del seu impacte en els resultats d’aprenentatge, la major connectivitat escolar afecta al creixement socioeconòmic, podent portar a un creixement del PIB de fins al 20%.

La bretxa digital en l’educació reflecteix la desigualtat socioeconòmica, afectant desproporcionadament regions rurals, llars de baixos ingressos i grups marginats. Una major connectivitat escolar s’associa amb un major PIB per càpita, la qual cosa suggereix beneficis econòmics significatius. Per exemple, segons un estudi de la Unitat d’Intel·ligència Econòmica, augmentar la connectivitat escolar en un 10% podria generar un increment potencial de fins a un 20% en el PIB per càpita en uns certs països. Aquest és el cas de Níger, on es projecta que el PIB per càpita podria augmentar de 550U$D a 660U$D.

No obstant això, aconseguir la connectivitat escolar universal requereix una inversió significativa, amb un cost estimat d’aproximadament $400 mil milions a nivell mundial. La col·laboració entre els sectors públic i privat a escala global és essencial per a abordar aquest desafiament de manera efectiva.

Alineant-se per a reduir la bretxa digital en l’educació

En la seva missió de reduir la bretxa digital en l’educació, Giga ha obtingut el suport del Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Plans estratègics com Espanya Digital 2026 i el Pla d’educació digital de Catalunya 2020-2023 reflecteixen el compromís de la governança espanyola amb la transformació digital inclusiva. Aquestes iniciatives prioritzen objectius com proporcionar accés de banda ampla d’alta velocitat i integrar tecnologies digitals a les escoles per a conrear habilitats digitals entre els joves aprenents.

Les solucions tecnològiques desenvolupades per Giga, juntament amb la seva presència a Barcelona en el Centre de Tecnologia Giga, no sols s’alineen amb aquestes estratègies, sinó que també tenen el potencial d’amplificar els seus assoliments, aplanant el camí per al lideratge espanyol en solucions de connectivitat de codi obert per a l’educació com un bé públic global. Aquest lideratge pot ser fomentat encara més a través d’accions intencionals en tres àrees clau:

 • Estimular la cocreació: En participar activament amb els sectors privats espanyols i internacionals, fundacions, ecosistema de startups, actors d’innovació i autoritats públiques, Giga pot incubar i accelerar solucions de connectivitat escolar des del seu Centre Tecnològic a Barcelona. Els governs i les empreses espanyoles amb presència global són crucials per a fomentar un entorn propici per a la cocreació local, aprofitant el seu poder de convocatòria i recursos per a facilitar la col·laboració i la implementació a escala local, regional i nacional.
 • Atreure nous actors: Atreure a actors internacionals de connectivitat a Barcelona és essencial per a impulsar la innovació. Amb el vibrant ecosistema i la força laboral talentosa de Barcelona, aquestes empreses poden prosperar i col·laborar amb Giga, generant noves idees i solucions tecnològiques innovadores. Els governs poden secundar això creant un entorn atractiu per a aquestes empreses, fomentant la inversió i la col·laboració.
 • Advocacia deliberada: El mandat global de Giga, juntament amb les sòlides marques internacionals de Barcelona, Catalunya i Espanya, tenen el potencial d’elevar la consciència internacional sobre el paper fonamental de la connectivitat en l’educació. La col·laboració d’aquests tres nivells de govern pot atreure a nous països i empreses a unir-se al moviment Giga, amplificant el seu impacte en l’educació a tot el món.

A mesura que la transformació digital s’estén per tot el món i la tecnologia continua avançant, la necessitat d’una connectivitat escolar universal es torna més urgent que mai per a garantir que ningú quedi ressagat en aquesta revolució digital. La connectivitat té la clau per a expandir oportunitats i opcions per als estudiants, aplanant el camí cap a un futur socioeconòmic més brillant.

Si vols saber més sobre Giga o col·laborar amb nosaltres en el desenvolupament de solucions de connectivitat de codi obert, contacta amb nosaltres en giga.partnerships@unicef.org.

Per a esdeveniments i activitats a Barcelona, segueix les nostres xarxes socials:

Linkedin: gigaglobal

Twitter: @gigaglobal

Posts relacionats

Participa

  Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

  Missatge enviat correctament.
  Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
  Et respondrem tant aviat com sigui possible
  ';