Article

IA amb perspectiva de gènere: visibilització i incentiu de la participació femenina en disciplines STEAM

MERCEDES BRICEÑO BARRAZA // Candidata Doctoral Educació i Societat, Universitat de Barcelona

En un món ple de influencers en les xarxes socials, comptar amb referents en àrees com a tecnologia, computació o IA (intel·ligència artificial) és clau per a la disminució de bretxes de gènere en una societat digital.

La IA s’ha instal·lat tant en la nostra vida quotidiana com en diferents àrees del coneixement, des del sector audiovisual al sector econòmic . I si bé el seu naixement data dels anys cinquanta, en els últims anys s’ha experimentat la seva massificació a partir del desenvolupament d’un sens fi d’aplicacions, la majoria d’elles, creades per homes.

Aquesta “falta de dones” en el camp de la IA, lluny de ser inofensiva, repercuteix en la capacitat de complir amb la seva promesa de brindar solucions per a la vida quotidiana. Un exemple d’això és el disseny de sistemes de seguretat dels cotxes els que van ser dissenyats per homes sense considerar les diferències anatòmiques i fisiològiques entre tots dos sexes, donant com a resultat que les dones tenen un 47% més de probabilitats de sofrir lesions greus en accidents automobilístics

Com ho assenyalen estudis recents, aquesta falta de perspectiva de gènere en el desenvolupament de la IA deriva tant del baix nivell d’ocupació en el camp laboral com en la participació de dones en l’acadèmia. Aquests estudis donen compte que el percentatge de dones que treballa en el camp de la IA aconsegueix només el 30% (World Economic Fòrum, 2023), mentre que només un 12% de les investigadores ho fan en aquesta àrea (UNESCO, 2019) i només un 30% dels estudiants universitàries pertanyen a titulacions de l’àrea STEM (UNESCO, 2019). 

Aquesta última xifra resulta preocupant, atès que, si no s’incrementa la formació, capacitació i adquisició de competències digitals, és poc probable que aquestes bretxes disminueixin. En el cas d’Espanya els números tampoc són prometedors: la matrícula universitària de dones aconsegueix només un 12,4% per a la titulació d’enginyeria informàtica i per a formació superior un 10,2% en el CFGS és d’informàtica i telecomunicacions (Ministeri d’Educació i Formació Professional, 2022). Pel que sense dones en el món digital és difícil crear noves tecnologies i beneficis per a tota la ciutadania, de manera tal que s’han de destinar majors esforços per a augmentar la seva representació en el sector de la IA.

No obstant això, el present també augura noves possibilitats. Destacades dones són avui importants referents en el camp de la IA. El primer cotxe autònom a Espanya i els primers programes en IA van ser impulsats per una dona, Teresa de Pedro, qui ha estat recentment guardonada pel seu treball pioner en les albors de la informàtica, la robòtica i la intel·ligència artificial. Una altra important referent en el camp és Joy Buolamwini, qui a partir del seu treball en la tecnologia de reconeixement facial ha aconseguit avanços per a impulsar l’ètica e la igualtat en IA. I com elles, altres nombroses professionals marquen avui la ruta cap a importants avanços en matèria digital.

Ara bé, a través de quins mitjans s’informen les noves oportunitats que produeix la IA?, qui són les referents en IA perquè més adolescents optin per una formació en l’àrea?, existeixen influencers en el camp de la IA? La resposta a cadascuna d’aquestes preguntes es connecta amb les mesures que han de posar-se en marxa per a potenciar una IA amb perspectiva de gènere.

Doncs, tenim davant dos camins per a l’impuls de la participació femenina en el camp de la IA amb possibilitat de potenciar-se mútuament: d’una banda, la necessària visibilització del treball d’importants referents dones en el camp de la IA, i per l’altre, l’incentiu a la matriculació de més dones en disciplines STEAM. 

Un exemple d’accions en aquesta primera línia la trobem en iniciatives com les que el novembre passat va llançar el metre de Londres al costat de la Reial Acadèmia d’Enginyeria. Amb motiu de la commemoració del dia nacional de l’enginyeria, aquesta iniciativa va consistir en un mapa que canviava de nom les estacions de metro amb 274 enginyers en 11 àrees diferents, on la “línia” de computació, tecnologia i IA prop del 50% de les “estacions” van ser referents femenines, com Ada Lovelance, Mary Lee Woods, Sophie Wilson, entre altres.

Replicar iniciatives i propostes com la ressenyada en més espais i a l’abast de totes les persones, es converteix en un camí possible a fi d’atendre la urgent necessitat de potenciar la presència de dones en el desenvolupament vinculat a la IA, per a així aconseguir una societat més justa, equitativa i digital.

Posts relacionats

Participa

    Accepto que es tractin les meves dades per atendre la sol·licitud d'informació*Accepto que es tractin les meves dades per rebre el butlletí (opcional)

    Missatge enviat correctament.
    Hem enviat una còpia al correu electrònic que ens has facilitat
    Et respondrem tant aviat com sigui possible
    ';